Què és “La Fatarella, 1938”

La Fatarella, 1938 és un curtmetratge centrat en la Guerra Civil Espanyola, concretament en la Batalla de l’Ebre, on es relata una història molt breu, però dramàtica i encoratjadora a la vegada, que de ben segur els emocionarà. Es tracta d’una avançada que hi va haver al poble de la Fatarella, pels soldats de la lleva del biberó.

En el relat s’hi contraposen la joventut i la innocència per una part, i la perspicàcia per l’altra, oferint una visió de la guerra realista i cruel.

Pau Bertomeu de la productora audiovisual Delta Produccions, va desenvolupar la idea d’aquest curtmetratge després de llegir el conte ‘El último cigarrillo’ de Joan Ferré Verge. L’autor va escriure el relat a partir dels fets explicats pel seu oncle Leonardo, ex-combatent de la lleva del biberó, que va viure els aconteixements en primera persona.

La Fatarella, 1938 també reflexa la il·lusió d’un equip de professionals que han posat tot el seu talent i amor en aquest projecte, sense demanar res a canvi, només pel simple fet de crear un curtmetratge per a tots vosaltres.

El curtmetratge també compta amb la participació de diferents entitats com ‘Associació Lo Riu’, associació per l’estudi del patrimoni arqueològic i històric de les Terres de l’Ebre; ‘Memoria Histórico-Militar 1938’ museu sobre la Batalla de l’Ebre a Faió (Saragossa) o el grup de recreació històrica ‘Ejercito del Ebro’ entre d’altres.

La gravació dels exteriors es farà durant el febrer, a la serra de la Fatarrela, a l’espai que està recuperant i museïtzant l’assocaició Lo Riu. També es gravaran els interiors a una casa de la Galera.

Tenim previst que s’estreni a l’abril del 2013.